neděle 6. listopadu 2016

Dýňové risotto


Podzim. Co si každý z vás pod podzimem představí? Má představa je o krásných barvách, vůních spadaného listí, paprscích slunce procházející zbarvenými korunami stromů a k tomu pumpkin spice latte :)

Navíc dýně jsou všude tam, kam se podíváte. Tak proč si z nich něco neuklohnit? Dýňové risotto není v našich končinách zvykem, ale je to velká lahoda :)

Ingredience:
- malá dýně Hokkaido
- hrnek rýže Arborio
- dvě šalotky
- 100g anglické slaniny (pancettu jsme nesplašili :/)
- 2dcl suchého vína
- 100g nastrouhaného parmazánu
- máslo
- olivový olej
- zeleninový vývar

Postup:
Nejdříve si připravíme všechny ingredience.

Předehřejeme si troubu na 190°C. Dýni rozpůlíme, vydlabeme, oloupeme kůru a na malé kostičky nakrájíme dužinu. Dýni pokapeme olivovým olejem, rozložíme na plechu vyloženém pečícím papírem a pečeme do změknutí.

Najemno nakrájíme šalotku a pokrájíme anglickou slaninu. Na rozpálené pánvi rozpustíme máslo, přidáme šalotku a zpěníme. Necháme cibulku zesklovatět, poté přidáme slaninu a restujeme dokud neucítíme vůni uzeného. Přisypeme rýži a promícháme. Až bude rýže natolik rozpálená, že ji neudržíme v dlani, zalijeme směs vínem a provaříme, dokud se alkohol nevypaří. Pokud už alkohol necítíme, začneme risotto podlévat po jedné sběračce zeleninovým vývarem. Podléváme, dokud nebude rýže na skus, tzv. al dente.

Ke konci přidáme máslo a parmazánu na zjemnění a samozřejmě upečenou dýni. Pár kousků si necháme na ozdobení.

Buon appetito!



Žádné komentáře:

Okomentovat