úterý 23. prosince 2014

Citrónové cupcakes


Nikdy předtím jsem neochutnala něco tak sladkého, zároveň kyselého, kdy se vám dortík rozplývá v jedné vteřině na jazyku a vše se prolíná v takové harmonii, že tomu nedokážete uvěřit.

Dostala jsem knížku s recepty na cupcake. Když jsem si recept přečetla, řekla jsem si, že to bude výzva, ale výsledek určitě bude stát za to. A taky že ano. Jsou sice pracnější, ale tak výborný, že po ochutnání na přípravu hned zapomenete. Navíc jsou nejvíc nejoblíbenější mé kolerádky (kolegyně / kamarádka), které jsem je upekla k Vánocům, protože jsme se domluvily, že letos si dárky vyrobíme :)

Přináším vám recept na 12 kusů s menšími úpravami.

Ingredience:
- 1 vejce
- 150 g hladké mouky
- 60 g másla v pokojové teplotě
- 180 g cukru
- 1 přírodní jogurt
- 1 lžička prdopeče
- 0,5 lžičky jedlé sody
- 0,5 lžičky vanilkového extraktu
- kůra z jednoho citrónu
- špetka soli

Krém:
- 1 vejce + 1 žloutek
- 50 g másla
- 70 g cukru
- šťáva a kůra ze dvou citrónů
- špetka soli

Sníh:
- 3 bílky z velkých vajec
- 250 g cukru
- čtvrt lžičky kyseliny citrónové
- 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

Nejdříve si připravíme citrónový krém: Ušleháme vejce s cukrem, přidáme zbytek ingrediencí a pilně šleháme, až bude vzniklá směs hladká. Zahřejeme na mírném ohni a za stálého míchání čekáme, až krém zhoustne. Odstavíme, vzniklý krém procedíme a necháme vychladnout.

Nyní si připravíme těsto: Do jedné misky prosijeme mouku, prdopeč, sodu a sůl. V další misce vyšleháme máslo s cukrem dohladka. Přidáme vejce, strouhanou kůru, vanilkový extrakt a stále šleháme. Natřikrát přišleháme obsah první misky střídavě s jogurtem.

Košíčky na plníme do 2/3 a pečeme na 170° C cca 15 - 20 min. Zda jsou cupcaky upečené, poznáme propíchnutím špejle.

Po vychladnutí do nich vykrajovačem jadřinců uděláme otvor a naplníme je krémem.

Nakonec připravíme sníh: Do misky si připravíme vanilku, citrónovou šťávu a bílky a pilně šleháme, až se začnou tvořit na povrchu bublinky, přidáváme po lžících cukr. Když je sníh hustý a lesklý, přendáme jej do cukrářského sáčku a bohatě ozdobíme cupcakes, které vložíme pod gril na 200° C, aby povrch sněhu hezky zrůžověl.

Žádné komentáře:

Okomentovat