neděle 4. ledna 2015

Cupcakes s whiskey


K narozeninám jsem dostala famózní knížku receptů od Jemmy, která vede cukrárnu v Londýně a je součástí FoodTube patřící Jamiemu Oliverovi. A z kuchařky jsem absolutně nadšená. Autorka zařadila jednotlivé recepty do 4 ročních období, a to nejen proto, že v tomto období jsou k sehnání dané suroviny, ale proto, že Vám chutě vyvolají  jedinečné pocity, které souvisejí s určitým obdobím v roce.

Podle toho jsem tedy vybrala tento recept, který je na 24 ks.

Ingredience:
- 245 g hladké mouky
- 2 lžičky prdopeče
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 250 g cukru krupice
- 1 vrchovatá lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku (nemusíte použít, pokud jej nemáte rádi)
- 270 g změklého másla
- 4 velká vejce
- kůra ze dvou citrónů (nejlépe bio)
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 3 lžíce plnotučného mléka

Poleva:
- 300 g másla
- 675 g moučkového cukru
- 2 lžíce tekutého medu
- 3/4 lžíce citrónové šťávy
- 4 lžíce whiskey

Postup:
Předehřejeme si troubu na 170° C.

V jedné míse si připravíme máslo, vejce, citrónovou kůru a šťávu a pilně šleháme do hladka.

Do druhé mísy prosijeme suché přísady a přidáme k vyšlehané směsi. Přidáme mléko a šléháme 60 vteřin. Směs seškrabeme ze stěn mísy a poté šleháme dál, dokud nebude směs pěkně zapracovaná.

Papírové košíčky vyplníme do 2/3 vzniklým těstem.

Pečeme cca 20 min., dokud nebudou cupcakes zlaté a na dotek pružné. Poté je necháme vychladnout a přesuneme je na mřížku.

Mezitím si připravíme polevu. Máslo šleháme cca 5 min., dokud nebude pěkně hladké a téměř bílé. Nadvakrát přidáme prosátý cukr, poté med a whiskey. Šléháme do té doby, dokud není směs pěkně propojená.

V případě, že chcete mít cupcakes trošku "ostřejší", můžete si připravit sirup z whiskey. Ten si připravíte z:

- 100 g cukru krupice
- 1 1/2 lžíce whiskey
- 5 hřebíčků
- 75 ml citrónové šťávy.

Všechny tyto suroviny dáme do kastrůlku na střední plamen a provaříme 5 - 8 minut, dokud tekutina nezhoustne a nezesirupovatí. Kastrůlkem občas potřeseme. Přes síto vlijeme do misky a necháme trouchu vychladnout.

Jakmile cucpakes vychladnou, ozdobíme je polevou, kdy uprostřed připravíme důlek pro sirup.

Na své jsem sirup nepřipravila, ale pouze je ozdobila pomocí trezírovací / cukrářkské špičky Wilton 4B.

1 komentář:

  1. The King Casino | Ventureberg
    Discover the rise worrione and fall ventureberg.com/ of the king casino, one 1xbet korean of the world's largest The Casino is septcasino operated by the King Casino Group. You can

    OdpovědětVymazat