V listopadu slavil taťka narozeniny, který nikdy neodmítne mé hokusy pokusy. Vím, jak zbožňuje čokoládu, proto jsem mu napekla čokoládové cupcakes s pařížskou šlehačkou, u kterých mu jeho srdce zaplesalo a chuťové buňky byly pohlazeny. Taťka dokáže být i upřímný a říct pravdu, jestli se mi něco povede nebo ne (té upřímnosti si ze srdce vážím). Nakonec padla velká pochvala, takže jsem se rozhodla je napéct do práce k oslavě narozenin ... a prý taky moc chutnaly :)
Ingredience:
- 1 vejce
- 100 g hladké mouky
- 85 g změklého másla
- 90 g třtinového cukru
- 125 ml vody
- 25 g kakaa
- 130 g mascarpone
- 1/2 lžičky prdopeče
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu (pořídila jsem si tento extrakt, ale použít můžete i vanilkové aroma)
- špetka soli
Poleva:
- 300 ml smetany ke šlehání
- 300 g čokolády na vaření nebo jiné hořké čokolády
Postup:
Předehřejeme si troubu na 170° C.
Kakao svaříme s vodou, řádné zamícháme, aby se kakao úplně rozpustilo, odložíme a necháme vychladnout.
Připravíme si polevu, kdy smetanu svaříme za pravidelného míchání. Odložíme, přidáme nalámanou čokoládou a promícháváme, dokud se nám čokoláda nerozpustí. Necháme vychladnout v pokojové teplotě a pak vložíme do ledničky.
Mezitím si připravíme cupcakes.
Do mísy prosijeme mouku, prdopeč, sodu a sůl. V druhé míse vyšleháme máslo s cukrem, až nám vznikne hladký krém. Přidáme vanilkový extrakt s vejcem a stále šleháme. Do vzniklé hmoty natřikrát přidáme obsah první mísy střídavě s kakaem. Setřeme obsah ze stran mísy a dále šleháme. Nakonec přidáme mascarpone a šleháme, dokud nám nevznikne jednotná směs.
Připravíme si plech s 12 důlky a vyložíme košíčky, které naplníme těstem do 2/3.
Pečeme cca 15 - 20 min., zda jsou cupcakes upečené, poznáme propíchnutím špejle. Poté je necháme vychladnout a vyložíme je na mřížku do úplného vychladnutí.
Pokud je pařížšká šlehačka v ledničce již vychlazená, vyšleháme ji šlehačem do pěny, kterou poté přendáme do cukrářského sáčku a bohatě ozdobíme cupcakes. Na ozdobu jsem použila trezírovací / cukrářskou špičku Wilton 2D.
Žádné komentáře:
Okomentovat